نایلون اولین الیاف ساختهشده توسط دست بشر میباشد که خبر پیدایش آن مربوط به سال 1938 است. دانشمندان درصدد کشف این راز بودند که چرا و چگونه برخی از مولکولها به هم میپیوندند و پیوند میخورند و مولکولهای درشتتری مانند مولکولهای پنبه یا کائوچو را به وجود میاورند.
برای پی بردن به این راز آزمایشهایی صورت گرفت که ضمن یکی از آزمایشها ناگهان مادهای به دست آمد که قابلیت کش سانی داشت و مانند شکلات کش میآمد و وقتی آن را سرد میکردند بیشتر کش میآمد. درنتیجه این کشف جدید دانشمندان به این فکر افتادند که از همین ماده نو ظهور الیاف پوشاکی تهیه کنند.

دانشمندان با داشتن این هدف به پژوهشهای خود ادامه دادند تا درنتیجه بعد از 8 سال تلاشهای پیدرپی موفق به عرضه الیاف جدیدی به نام نایلون شدند.
نایلون از 4 عنصر کربن. هیدروژن، اکسیژن، نیتروژن ساختهشده است. این عناصر بهطور طبیعی در طبیعت یافت میشوند. مثلاً کربن در زغالسنگ و نیتروژن و اکسیژن در هوا و هیدروژن هم در آب موجود میباشد.
اما امروزه این عناصر را از گاز طبیعی، نفت خام، چوب ذرت و پوسته جو تهیه میکنند.
اساس کار تهیه نایلون به این صورت میباشد که دو مولکول مختلف را به هم پیوند میدهند (زنجیر میکنند) تا مولکولهای درشتتری به دست آید. از قلاب شدن این دو مولکول مادهای به نام نمک نایلون تولید میشود.

این نمک بهدستآمده را در دیگهای بخار بسیار قوی حرارت میدهند. مولکولها بر اثر حرارت به هم نزدیک میشوند درنتیجه ایجاد پیوند میکنند که درنتیجه این پیوند شدن بسپار تشکیل میشود.
سپس بسپار را حرارت میدهند که بعد از حرارت بهصورت مایع غلیظی درمیآید که این مایع را از صفحههای مشبک که سوراخهای آن بسیار ریز میباشد عبور میدهند. این مایع غلیظ بعد از رد شدن از این روزنههای بهصورت الیاف خارج میشوند و سپس سرد میشوند.
این الیافها به هم تابیده میشوند و تشکیل نخ نایلون را میدهند. سپس نخ نایلون را میکشند تا طول آن چند برابر شود و بدین ترتیب یک نخ محکم و کشدار به نام نایلون تولید میشود.
یکی از مهمترین و پرکاربردترین اعضای خانواده نایلون میتوان به نایلون 6 و نایلون 6/6 را نام برد...

نایلون 6: نایلون 6 یا بهاصطلاح پلی کاپرولاکتام دارای خاصیت کششی، سختی بالایی میباشد که از درخشندگی و الاستیتیه بسیار خوبی برخوردار میباشد که در برابر مواد اسیدی و قلیایی از مقاومت خوبی برخوردار است. بر اساس این خصوصیات از نایلون 6 بهصورت عمده در صنایع خودرو، پوشاک، ابزارآلات موسیقی و ... استفاده میشود.
نایلون 6/6: یا بهاصطلاح پلی هگزامتیلن آدیپامید دارای مقاومت گرمایی، شیمیایی و کششی بالایی میباشد که بهصورت الیاف بسیار مقاوم در صنایع نساجی، فرش، خودرو و قالبگیری استفاده میشود.
*امروزه از نایلون در صنایع تبلیغات بسیار استفاده میشود. نایلونها یکی از اصلیترین روشهای تبلیغات بهحساب میآید. بهگونهای که برندهای مختلف بهعنوان تبلیغات سیار در دست مشتریان بسیار از آن استقبال میکنند.
جهت دانلود فایل مقاله "نایلون" روی لینک زیر کلیک کنید: