کاغذ، ورقه نازک و همواری است که بهطورمعمول از الیاف گیاهی ساخته میشود و بهطور عمده برای نوشتن و چاپ کردن از آن استفاده میشود.
به نظر میرسد واژه کاغذ از زبان سانسکریت وارد زبان فارسی شده باشد. کاغذ از الیاف به همآمیخته سلولز تشکیل میشود که از سال ۱۸۶۰ به بعد قسمت عمده کاغذ جهان از چوب و مغز آن به دست میآید. ساخت اولین کاغذی که شبیه کاغذهای امروزی بوده است به فردی چینی بنام تسای لوآ در سال ۱۰۵ میلادی نسبت داده میشود.
چینیها در ساختن کاغذ از پوست درخت توت استفاده میکردند و بعدها در قرن اول و دوم میلادی، گرد فشرده ساقه خیزران را برای تهیه کاغذ بکار بردند. در اروپا تا حدود قرن اول میلادی از کاغذ پاپیروس استفاده میشد ولی در آن زمان با پیدایش نوع جدیدی از کاغذ که پارشمن نامیده میشد رقابتی بین این دو نوع کاغذ به وجود آمد.
بدین ترتیب تا تهیه کاغذ بهصورت امروزی ( یعنی تهیه کاغذ از موادی چون الیاف پارچه و چوب) برای نوشتن از پارشمن و پاپیروس استفاده میشد.

تاریخچه کاغذ سازی در ایران
تاریخ ساخت کاغذ در ایران به سال ۱۳۴ هجری قمری ( ۷۵۱ میلادی) و به زمان هجوم چینیان به سمرقند برمیگردد. که طی آن، ایرانیان فن کاغذ سازی را از اسیران چینی فراگرفتند.
طولی نکشید که کاغذهای تولیدی ایران بهقدری شهرت پیدا کرد که از طریق کاروانهایی از بغداد و دمشق به مصر و از آنجا در امتداد دریای مدیترانه به آسیای مرکزی و سپس به اروپا برده شد.
انواع کاغذهایی که در نسخ خطی ایران بکار میرفته و از شهرت خاصی برخوردار بوده است عبارتاند از:
۱- کاغذ آهاری
۲- کاغذ ابری
۳- کاغذ ابریشمی
۴- کاغذ پوست دل آهو
۵- کاغذ بغدادی
۶- کاغذ حنایی
۷- کاغذ خراسانی
۸- کاغذ مقتایی
۹- کاغذ دولتآبادی
۱۰- کاغذ عادل شاهی
۱۱- کاغذ سمرقندی
۱۲- کاغذ هندی
۱۳- کاغذ خان بالغ
۱۴- کاغذ بخارایی
۱۵- کاغذ اصفهانی
۱۶- کاغذ کشمیری
۱۷- کاغذ مصری
۱۸- کاغذ ترکی
۱۹- کاغذ ترمه
۲۰- کاغذ فرنگی جدید

کاغذ قهوه ای کرافت یا کاهی (Kraft Paper) این نوع کاغذ که از خمیر چوب سولفاته تهیهشده به رنگ قهوهای کمرنگ است و نسبتاً مقاوم. از کاغذ کرافت برای بستهبندی و گاهی در کارهای فانتزی متفاوت چون پوستر و... استفاده میشود.
کاغذ کرافت، کاغذی بسیار محکم با انعطاف زیاد و مقاوم در برابر پارگی است. این نوع کاغذ از چوبهای جنگلی درست گردیده و در کارخانه کاغذسازی مراحل گوناگونی را طی میکند تا چوب تبدیل به خمیر و خمیر تبدیل به کاغذ میگردد. معمولاً رنگ این نوع کاغذ قهوهای میباشد ولی چنانچه خمیر رنگبری گردد، میتواند به رنگ سفید هم باشد. این کاغذ در گرماژ و ابعاد مختلف تولید میگردد.
کاغذ کرافت تعریف خاصی دارد و باید حداقل ۸۰% آن خمیرکاغذ (بهدستآمده از چوب) باشد ولی متأسفانه در کشور ما به تمام کاغذهای قهوهایرنگ، بستهبندی کاغذ کرافت میگویند و این کاملاً اشتباه است.
موارد مصرف کاغذ کرافت:
صنعت بستهبندی – کارتنسازی – پاکت گچ و سیمان – ساکهای دستی – مقواهای چندلایه – پاکتهای مستحکم
در ایران شرکت چوکا برای تولید کاغذ کرافت طراحی و نصبشده است. ولی متأسفانه به علت کمبود چوبهای جنگلی این کارخانه از کاغذهای باطله استفاده میکنند و درصد ناچیزی ممکن است در پروسه تولید کاغذ خود چوب بکار ببرد.
كرافت به آلماني معني قدرت را ميدهد و كاغذ كرافت ازنظر مقاومت، مادهاي قوي محسوب ميشود. اغلب مصارف ساخت ساك، كيسه كاغذي دارد. رنگ اين كاغذ بهطور طبيعي قهوهاي است كه در شرايطي كه لازم است سفيد باشد، اين كار توسط BLEACH صورت ميگيرد. از اين كاغذ براي ساخت كيسههاي چند لايه كه ميتواند لايههاي آلومينيومي، پلاستيكي هم باشند، استفاده ميشود كه بستگي به كاربرد كيسه در نگهداري مواد غذايي براي حيوانات، زغال، سيمان، كود شيميايي و غيره دارد. اين كيسه بنا به مورد براي جلوگيري از نفوذ رطوبت و تبادل گازها كاربرد دارند.

انواع سفيد شده كاغذ كرافت كه ميتواند پوششي از پودر چيني مخصوص كه آن را براي چاپ مناسب ميكند داشته باشد، براي نانواييها و فروشگاههای عرضه غذاهاي آماده مصرف و تولیدکنندگان دستمالکاغذی مناسب است. كاغذ كرافت داراي پوشش مذكور اصطلاحاً GLAZE یا گلاسه ناميده ميشود.
پوششهاي گوناگون مانند موم يا فويل يا مينمهاي پلاستيكي، استفاده از كاغذ كرافت را براي مصارف مختلف مانند غذاهاي چرب، مرطوب و غيره ممكن ميسازد.
جهت دانلود فایل مقاله "کاغذ و کاغذ کرافت" روی لینک زیر کلیک کنید: